Tumačenje slike Svete obitelji u Torinu Tumačenje slike Svete obitelji u Torinu

Bazilika u Torinu- slika Svete Obitelji

 

Bazilika Marije Pomoćnice kršćana bila je obnovljena i poprimila izgled kojem se danas divimo tijekom1935. godine i godina koje su slijedile, kako bi se proslavila kanonizacija sv. Ivana Bosca (Don Bosco je proglašen svetim na Uskrs 1934. godine) . Jednako tako, nakon mnogo godina osjetila se potreba da se ona proširi, kako bi po veličini bila prikladna i kako bi mogla primiti hodočasnike iz cijelog svijeta. Neki dijelovi prvotne strukture one prve bazilike su ostali nepromijenjeni, primjerice: velika i veličanstvena oltarna slika na glavnom oltaru, propovjedaonica s koje je Don Bosco propovijedao, neke freske, a osobito oltar i slika sv. Josipa, koju bi bilo bolje nazvati slikom Svete Obitelji.

 

Ova slika je imala veliko značenje za samog Don Bosca, koji ju je silno želio u bazilici, a koji je volio sve njezine detalje. Slika je djelo slikara Lorenzonea (istog onog koji je naslikao sliku na glavnom oltaru), koja predstavlja pomalo neuobičajenu scenu: Sv. Josip drži Dijete Isusa u svojim rukama, unatoč tome što je na slici prisutna i Blažena Djevica Marija, koja samo promatra i razmatra pogled njezina malenog Sina, koji se smije na poseban način svom zemaljskom branitelju i ocu.

 

Dijete drži u svojim rukama ruže i jednu pruža sv. Josipu, koji ju spušta na crkvu Marije Pomoćnice Kršćana i cijeli kompleks u Valdoccu, u onom obličju koje su imali 1870. godine. Zapravo je važno je uočiti da na slici bazilika ima samo jednu kupolu i da okolni pejzaž vrlo vjerno oslikava zgrade koje su joj u tom vremenu bile u blizini, među ostalim i zgradu Giardiniera, koja je bila izvor mnogih briga za Don Bosca.

 

Ono što osobito privlači pozornost na slici je različitost boja ruža koje sv. Josip spušta na baziliku: bijele i crvene ruže. Koje je značenje tih boja? Sam Don Bosco prihvatio je točno tumačenje koje mu je dao don Giacomelli, njegov kolega i prijatelj iz sjemeništa, koji je kasnije postao i njegov posljednji ispovijednik: bijele ruže simboliziraju milosti koje su nama ljudima posebno drage, dok su crvene ruže one milosti koje, kako bismo ih zadobili, traže žrtvu i djela milosrđa, pa su one Gospodinu osobito drage.

 

Kolika je dubina skrivena u ovoj slici, koliku je ljepotu koja izvire iz njegove duboke duhovnosti Don Bosco uspio prenijeti i dočarati slikaru! Majka Marija, radosna pogleda prati kako njezin i Božji Sin daje sv. Josipu da bude davatelj milosti. Sv. Josip, zaštitnik koji zna važnost i neizmjernu vrijednost Marije Pomoćnice kršćana, One koja je podigla Don Bosca i pratila njegov rad za mlade. Isusov nježan pogled samilosti, koji čini sve one koji svoje pouzdanje stavljaju u Njega, posrednicima Božjih milosti u svijetu.

 

Međusobna obiteljska nježnost u odnosima, sigurnost da Gospodin ljubi svakoga od nas, Providnost Božja i posredovanje Marijino koji djeluju u ljudskoj povijesti i uvijek su prisutni u svakoj potrebi, to su sve odlike koje zrače iz ove posebne slike.

 

Neka nam ona bude poticaj za dublje razmatranje ovih otajstava, osobito na svetkovinu sv. Josipa!

Datum objave: 19.03.2021.
FacebookTwitterRSS