Čestitka svjetskog koordinatora Čestitka svjetskog koordinatora

Dragi salezijanci suradnici, delegati i svjetski vijećnici,

bližimo se Uskrsu, stoga se radujem podijeliti ovu čestitku s vama.

Izvanredna zdravstvena situacija u kojoj se nalazimo promijenila je naše redovite dnevne navike. U mnogim su zemljama nastupila ograničenja koja su nas socijalno distancirala i izolirala jedne od drugih, što nismo mogli zamisliti da nam se može dogoditi. U takvoj situaciji ne možemo ostati ravnodušni jer nas ona pogađa na različitim razinama: obiteljskoj, poslovnoj, suradničkoj. Ova je kriza nasilno ušla u naš život i ponekad ne znamo kako bismo reagirali. U svakom slučaju ne gubimo hrabrost!

Kao salezijanci suradnici pozvani smo živjeti svoje obećanje u svim životnim okolnostima u kojima se možemo naći, pa tako i sada, u vrijeme ove pandemije.

Na Svjetskom saboru Udruženja salezijanaca suradnika u Rimu 2018. godine usvojili smo smjernice za šestogodišnji period, vodeći računa o mnogim izazovima s kojima se u ovom vremenu susrećemo.

Želimo voditi računa o obiteljima, počevši s našim obiteljima, kako bismo bili nositelji nade onima koji žive u našoj blizini, osobito onima koji oskudijevaju u osnovnim životnim potrebama, kao vidljiva prisutnost u okviru naših mogućnosti.

Želimo voditi računa o mladima, koji se zasigurno u ovim okolnostima osjećaju izgubljeni. Prisiljeni su živjeti životom koji im nije uobičajen i prirodan jer se ne mogu družiti i biti zajedno. Za njih želimo biti oni odrasli koji će im kao svjedoci vjere, nade i ljubavi postati primjer od kojega mogu učiti.Možemo im pomoći prenoseći svoje iskustvo života u ovoj situaciji, ali i mnogim sličnima koje smo možda proživjeli u prošlosti (potresi, ratovi, itd.) kako bi razumjeli da su teškoće dio života, ali koje se prolaze s povjerenjem i u zajedništvu. Želimo da zaista vjeruju: sve će biti dobro.

Želimo voditi računa o salezijancima suradnicima u našim Mjesnim središtima, našim delegatima i kandidatima, kako se ne bi osjećali napušteno u ovim okolnostima kada je komunikacija izmijenjena, otežena, a susreti onemogućeni. Osobito budimo blizu onima koji se bore s infekcijom virusa, kao i onima koji su preminuli od posljedica virusa.

Održavajmo kontakte s našom braćom i sestrama iz Salezijanske obitelji, koji se nose s teškoćama kao i mi. Oni su dio naše Obitelji i ne zaboravimo im iskazivati pažnju i u ovim okolnostima.

Pokušajmo primijeniti riječi poticaja koje nam je dao papa Franjo, da probudimo kreativnost ljubavi. Ta je kreativnost za nas salezijance prepoznatljiva karakteristika. Sredstva društvenoga komuniciranja u tome nam mogu pomoći, pa neka nam budu na korist i neka otvore neke nove mogućnosti.

Iskoristimo ovo vrijeme koje nam je dano za molitvu, formaciju, kako bismo održavali živima naše međusobne odnosemakar i telefonom. Pronađimo nove načine ekonomske solidarnosti u našim Mjesnim središtima, osobito za pomoć onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ne dopustimo da nam dani prođu, a da ne živimo kao protagonisti, u okviru naših mogućnosti, u trenucima kada se nalazimo u svojim domovima i poštujemo mjere koje su nam propisane od nadležnih državnih tijela. Upravo se i u toj poslušnosti iskazuje konkretnost: biti dobar kršćanin i pošteni građanin.

Oduševljenje, radost i nada su ono što nas ne smije napustiti u ovim trenucima jer znamo sigurno da nas Gospodin nije napustio. On je među nama iako je ponekad teško osjetiti njegovu prisutnost, hrabri nas i poziva da ne gubimo nadu. On, koji je prošao križni put na Veliki petak, nastavlja nam ponavljati da nakon muke uvijek dolazi Uskrs. To je kreativnost ljubavi koja mora izvirati iz nas u ovim našim vremenima koje živimo.

Želim svima vama i vašim najmilijima sretan Uskrs! Krist je uistinu uskrsuo!

Antonio Boccia, svjetski koordinator Udruženja salezijanaca suradnika

Datum objave: 14.04.2020.
FacebookTwitterRSS