Čestitka svjetskog delegata za Udruženje salezijanaca suradnika Čestitka svjetskog delegata za Udruženje salezijanaca suradnika

Dragi salezijanci suradnici,

mi u Svjetskom vijeću nalazimo se na zajedničkom putu služenja Udruženju. Otkrili smo ljepotu poslanja koje nam je dano: odgajati mlade. Svjesni smo kolika je to velika odgovornost, građanska i vjerska, jer nam je dano da odgajamo buduće generacije mladih, pa i one koji će jednom možda biti suradnici. U našim nastojanjima da razumijemo svoje poslanje, rastemo kao osobe i povezujemo se s drugima koji se možda nalaze u drugačijim životnim realnostima od nas, ali, neovisno o tome, možemo zajedno raditi za zajedničko dobro.

Zahvaljujem vam na vašoj darežljivoj posvećenosti našem poslanju. U situaciji u kojoj živimo, susret Svjetskog vijeća koji je bio zakazan za svibanj, neće se moći održati. Svi smo zapanjeni takvim razvojem događaja, napadnuti od nevidljivog neprijatelja koji je promijenio mnogo u onome što nam je najvažnije: ljudske odnose. Osjećamo se krhko i slabo. U isto vrijeme otkrivamo jedno novo prekrasno lice našega Udruženja, koje se podupire i pomaže u ovim teškim vremenima. Neka se naša kršćanska solidarnost usmjeri na one pogođene epidemijom, one koji svojim služenjem pomažu bolesnima i umirućima. Osobito mislim na sve liječnike, medicinske sestre i ostalo medicinsko osoblje koje sada radi kako bismo svi ostali sigurni.

Naš poziv i poslanje nikako ne odlaze u karantenu u ovom vremenu, jer smo pozvani živjeti ih u svim životnim okolnostima. U vrijeme ovo pandemije, kad smo prisiljeni ostati doma u duhu odgovornosti, zapitajmo se koji stav kao salezijanci suradnici trebamo zauzeti. Pitajmo se što mladi, naši prijateli, vjernici ili oni koji nisu vjernici traže od nas.

S obzirom na to da nismo pripremljeni na ovu izolaciju, ne smijemo se prepustiti panici. Očito je da se strah uvukao posvuda po svijetu. Virus je posijao strah, neizvjesnost i smrt. Napušteni su trgovi, zatvoreni dućani, prazne crkve, podsjećaju nas na prijašnja drugačija vremena, što nam nanosi bol. COVID-19 intervenirao je u naše živote, namećući i mijenjajući sve naše navike. Građanske vlasti i zdravstveni stručnjaci upozoravaju nas da je jedini lijek da ostanemo doma, uz obećanje: Sve će biti dobro. No može li suradnik ostati doma, pasivan i ravnodušan? Koji je smisao rečenice: Sve će biti dobro?

Upravo u toj rečenici suradnik mora živjeti svoj poziv tako da daje odgovor sebi i drugima. Čovječanstvo se nalazi na prekretnici: treći milenij će biti duhovan ili za njega nema budućnosti. Bez Boga čovjek umire, umiru njegove emocije, zatvara se u sebe, osjeća da život nema nikakvog smisla. “Sve će biti dobro”, ali isključenje Boga iz našeg društva neće ga poboljšati. Naposlijetku, ono izvlači iz njega sve najgore. Ako izgubimo Boga, izgubit ćemo ljudskost, zajedništvo koje nas čini jednom zajednicom. Društvo bez vrijednost riskira postati kula babilnoska.

Nema sumnje da stvarnost koju živimo dovodi i našu vjeru u krizu. Onima koji sumnjaju u Božju ljubav i vide ovu pandemiju kao izraz Božje kazne, moramo odgovoriti da je Bog Bog živih, Otac koji je sama ljubav i koji uvijek nudi svoj oprost čovjeku, neovisno o njegovome ponašanju. Kod pravoga Oca nema kazne, nego samo milosrđe. Njegova je ljubav toliko darežljiva da je uvijek dobronamjeran i prema nezahvalnicima i zlima.

Svakako, dužni smo moliti i zazivati Gospodina da zaustavi pandemiju, no trebamo poduzeti napore da se pokrenu novi valovi ljubav i darežljivost, koji su spremni suprotstaviti se zlu, kao što je to Don Bosco činio u svoje vrijeme, uvjereni da smo već pobijedili, jer svijetlo nadjačava tamu i tama ne pobjeđuje i nikad neće pobijediti. Krist je uskrsnuo! Život je jači od smrti, a ljubav od zla!

Kao što vidite, dragi salezijanci suradnici, ovo duboko uvjerenje mora potpuno preuzeti naš unutarnji život, na sve moguće načine mora biti izraženo svim mladima i odraslima u našoj okolini, koji u ovim teškim vremenima postavljaju ozbiljna pitanja. Ostajanje doma s ljubavlju i vjerom, to je naš poziv i naše poslanje u ovom vremenu. Ako u potpunosti vjerujemo ovoj istini, ne samo da smo dobri nasljedovatelji sv. Ivana Bosca, nego u potpunosti živimo Uskrs.

To je moja želja za vas i sve članove vaših obitelji!

Sretan Uskrs!

 

don Giuseppe Casti, svjetski delegat za Udruženje salezijanaca suradnika 

Datum objave: 14.04.2020.
FacebookTwitterRSS