Blagdan svetog Franje Saleškog svečano proslavljen na Kmanu Blagdan svetog Franje Saleškog svečano proslavljen na Kmanu

Proslava blagdana svetog Franje Saleškog prilika je da se crkva sjeti svih književnika, katoličkih pisaca i novinara kojih je sveti Franjo zaštitnik. Salezijanska župa Pomoćnice kršćana na splitskom Kmanu organizirala je prigodan program za župljane i novinare grada Splita.

Program je započeo Svetom Misom koju je predvodio župnik don Ivan Terze. U propovijedi je naglasio važnost novinara u društvu radi širenja istine te je objasnio zašto je Don Bosco salezijansku Družbu na poseban način povjerio svetom Franji Saleškom po kome su i dobili naziv Salezijanci. Prema sv. Franji Saleškom prava pobožnost mora moguća je na svakom mjestu, položaju, zvanju, poslu, samo mu uvijek mora biti primjerena i prilagođena. Zbog Franjina žara u radu za spas duša, zbog njegovog gorljivog rada u obrani katoličke vjere i zbog njegove blagosti prema svima, pogotovo prema najpotrebitijoj mladeži don Bosco je svoj prvi oratorij, temeljnu ustanovu za odgoj mladeži, nazvao upravo po njemu.

Nakon svete mise u dvorani salezijanskog centra za mlade “Ivan Pavao II” održan je okrugli stol na temu “Slika crkve u medijima” u organizaciji salezijanaca suradnika. Gosti okruglog stola su bili Goran Andrijanić - novinar i bivši urednik vjerskog portala Bitno.net, Ivan Ugrin - novinar i urednik vjerskog portala Misija i Matej Sunara - novinar i voditelj splitskog tv-centra Laudato televizije. Gosti su prokomentirali komunikaciju službene crkve s medijima te iz svog kuta gledanja obrazložili zašto se crkva loše snašla u svijetu novih medija i društvenih mreža koji su postali najvažniji izvor informiranja za ljude, pogotovo mlade. Trojica gostiju imaju iskustvo rada u vjerskim privatnim medijima pa su se dotaknuli suradnje takvih medija sa službenom crkvom, a za kraj su ostavili malo aktualnih tema vezanih uz komunikaciju crkve u Hrvatskoj. Zaključili su da je crkvi nužno veće otvaranje prema laicima profesionalcima kako bi uspješno savladali nove kulture komuniciranja te da službena crkva mora imati više povjerenja u privatne projekte namijenjene širenju radosne vijesti.

Datum objave: 29.01.2020.
FacebookTwitterRSS