U Siriji ubijen salezijanac suradnik U Siriji ubijen salezijanac suradnik
Svećenik Armenske Crkve (katoličkog obreda) Hovsep Abraham Bedo ubijen je u ponedjeljak 11. studenog u jutarnjim satima dok je autom išao posjetiti armensku crkvu u gradu Dei Al Zor. Bedo je bio salezijanac suradnik. Zajedno s njim ubijen je i njegov otac dok je dvoje suputnika preživjelo. Ubojstvo su počinili pripadnici militantnih fundamentalista.
 
"Udruženje salezijanaca suradnika dijeli bol obitelji Hovsepa Bedoa koji je tragično ubijen zajedno s ocem" rekao je don Giuseppe Casti, povjerenik Vrhovnog poglavara za Udruženje salezijanaca suradnika.
 
Bedo je imao oko 50 godina i vodio je katedralnu crkvu Svetog Josipa u gradu Qamishla na sjevoristoku Sirije u blizini granice s Turskom i Irakom. Sa suprugom je imao troje djece, dvije kćeri i sina koji je salezijanski aspirant u Libanonu.
 
Svećenik Nareg Naamo, rektor Papinskog armenskog sveučilišta u Rimu, za informativnu agenciju SIR news izjavio je kako sve ukazuje da je ubojstvo namjerno učinjeno "jer udariti pastira znači pogoditi i stado." Dalje Naamo opisuje tijek ubojstva: "Na automobil je pucano s motocikla na kojemu su bila dva napadača. Prvo su ubili Bedovog oca. Nakon što se automobil zaustavio u prsa su pogodili Bedoa. Dvoje drugih suputnika uspjeli su pobjeći iz auta." Teško ranjeni salezijanac suradnik prebačen je u bolnicu u Dei Al Zoru, a potom hitnom pomoći u Hassake kako bi ga se uspjelo spasiti no na putu do tamo je preminuo.
 
Sjeveroistok Sirije u posljednje vrijeme je ponovno često poprište krvavog nasilja. Istoga dana kada je ubijen Bedo u Qamishli su se dogodila tri napada. U jednome napadu blizu Kaldejske katoličke crkve ubijeno je šest osoba, a dvadeset ranjeno.
 
"Pridružujemo se molitvi cijele Crkve i Salezijanske obitelji za sirijski narod koji zbog neprestanog rata trpi nepravde i patnje koje najviše ranjavaju nevine i siromašne. Molimo i za Armensku crkvu koja, usred tolikih teškoća, i dalje sjedoči Evanđelje i Krista. Neka krv ovog našeg salezijanskog brata, suradnika, svećenika i mučenika donese mir i nova zvanja" rekao je don Casti.
Datum objave: 13.11.2019.
FacebookTwitterRSS