"Život suradnika u regiji prilično je živ. S problemima se treba uhvatiti u koštac." "Život suradnika u regiji prilično je živ. S problemima se treba uhvatiti u koštac."

Trećeg dan regionalnog kongresa Regije Centar-Istok sudionici su nastavili rad na „Smjernicama i naznakama za odgoj i obrazovanje salezijanaca suradnika.“ Fokus je bio na poglavljima „Odgoj i obrazovanje za službu animiranja i odgovornosti“ i „Odgoj osoba zaduženih za odgoj i obrazovanje.“

Prisutnima je o „Ekonomskoj solidarnosti“ govorila Cinzia Arena, rizničarka Udruženja na razini svijeta, koja je istaknula problematiku neredovitog plaćanja doprinosa. Kada bi svi uredno plaćali doprinos svjetsko vijeće Udruženja moglo bi bez problema funkcionirati i poduprijeti vrijedne projekte na razini Udruženja pri čemu je spomenuta Salezijanska osnovna škola u Hrvatskoj.

U popodnevnom dijelu pokrajinska vijeća izmijenila su iskustva zašto imaju ili nemaju puno zvanja u svojoj pokrajini, te što namjeravaju činiti kako bi animirala zvanja u svojoj zemlji. Noemi Bertola, svjetska koordinatorica Udruženja, pohvalila je pokrajine u našoj regiji i zahvalila ima na zauzetosti koju su pokazale tijekom kongresa. Istaknula je kako je život suradnika u regiji prilično živ i da se nabrojenih problema ne treba bojati već se treba hrabro uhvatiti u koštac s njima što se već događa jer su problemi uočeni, promišlja se o njima i daju se prijedlozi za njihovo riješavanje. 

Naši predstavnici na kongresu uputili su desetak pitanja pokrajinskim vijećima vezanih uz raznu problematiku Udruženja želeći saznati i podijeliti iskustva s pokrajinama. Zbog nedostatka vremena na pitanja će se odgovoriti putem elektronske pošte.

Na molbu Stanislava Veselskog, regionalnog koordinatora, s. Maja Dolenec nakon večere sudionicima kongresa govorila je o znatnom rastu zvanja za salezijance suradnike u našoj pokrajini u posljednjih osam godina, osobito među mladima.

Domaćini zavoda Marianum goste u Veržeju ukratko su upoznali s ovom salezijanskom zajednicom, a zatim ih ponudili s četiri vrste vina koje su sami načinili. Suradnici, sestre i salezijanci večer su proveli u bratskom druženju uz pjesmu i darivanje.

Datum objave: 25.11.2017.
FacebookTwitterRSS