29. listopad - Blaženi Mihovil Rua 29. listopad - Blaženi Mihovil Rua

     Rođen je u Torinu 1837. godine. U oratorij u Valdoccu stupio je 1852. Nakon dvije godine bio je među prvima kojima je don Bosco predložio da osnuju Salezijansku družbu. Od kada je postao svećenik, bio je uz don Bosca, a njegov zamjenik postao je još 1865. godine. Na izričitu don Boscovu želju, papa Lav XIII. odredio ga je za utemeljiteljeva nasljednika, potvrdivši ga 1888. godine, vrhovnim poglavarom.

     Zbog svoje stroge vjernosti, nazivali su ga utjelovljenim pravilom, ali don Rua je pokazivao očinsku narav punu razumijevanja, tako da je prozvan i «vrhovnim gospodarem dobrote». Svojim mudrim i dalekosežnim, ponekad krutim pothvatima, obogatio je oratorij na socijalnom planu dvoranama i društvenim klubovima; predusreo je državne zakone davši zanatskim školama prikladne programe; klasičnim školama pridružio je trgovačke i tehničke škole; ustanovio je odgojne zavode. Povećani broj novih članova, i razvoj ustanova, otvorio je salezijancima vrata u svijet, a najviše ih se uputilo u misije. Dugim putovanjima koja je poduzimao kako bi posjetio salezijanske ustanove po Europi i Srednjem Istoku, hrabrio je i jačao braću uvijek se pozivajući na utemeljitelja: «Don Bosco je govorio... Don Bosco je činio... Don Bosco je želio...».

     Umro je 6. travnja 1910. godine; Pavao VI. proglasio ga je blaženim 29. listopada 1972. ustvrdivši: «Salezijanska je obitelj... u don Boscu imala svoje početke, a u don Rui unaprjeđenje... On je od primjera u don Boscu načinio školu, od njegovih pravila duh, a od svetosti uzor... Don Rua je začetnik salezijanske tradicije». (A. Stojić)

Datum objave: 27.10.2011.
FacebookTwitterRSS