DON BOSCO

DON BOSCO

Rodio se 16. kolovoza 1815. u selu Becchi kod Castelnuovo d'Astija (danas Castelnuovo Don Bosco, sjeverna Italija). Roditelji su mu bili siromašni zemljoradnici. Kad je imao dvije godine, umro mu je otac. Njegova mati Margarita odgojila ga je uz velike napore, ali s ljubavlju.
 
Jedan tajanstveni san u devetoj godini naznačio je njegov životni put. Godine koje su slijedile nosile su pečat toga sna. Kao mlad svećenik upoznao je svu bijedu torinskog predgrađa u kojem su mladi lutali ulicama besposleni, izgubljeni i spremni na svako zlo. Najviše ga se dojmio susret s maloljetnim delikventima u zatvoru. Tada je odlučio: "Moram na svaki način spriječiti ovu tragediju mladih!" Na blagdan Bezgrešne, 8. prosinca 1841., približio se mladom doseljeniku, dječaku Bartolomeu Garelliju iz Astija. Tri dana poslije imao je devet takvih sirotana, a poslije tri mjeseca broj se povećao na dvadeset i pet. U ljeto 1842. bilo ih je osamdeset. Njihov je broj stalno rastao.
 
Najveće djelo koje nam je Don Bosco ostavio jest njegov "preventivni sustav" u odgoju mladih. Kad bi ga zapitali za tajnu uspješne prisutnosti među mladima, koja je velike odgojne zavode pretvarala u obitelji gdje se svi vole, odgovarao je s tri riječi: razum, vjera, ljubaznost. Kad nema prijetnji, nego se urazumljuje odgajanika, kad je Bog "domaćin kuće", kad nema straha jer vlada ljubav, onda je to prava obitelj.


FacebookTwitterRSS